8 Aralık 2015 Salı

Öldürmek İçin Mükemmel Bir Gün - Mario Mazzanti || Kitap Yorumu (Kitapçıl Ejderhalar Kitap Turu)


Soğuk bir Kasım günü, İtalya'nın Lombardiya Bölgesi'ndeki küçük bir kasabada Senegal kökenli küçük bir kız çocuğu okula gitmek üzere evinden çıkar. İsmi Ami'dir ve bir daha hiç geri dönmez. Babası kızının kaybolduğuna dair ihbarda bulunduğu anda dur durak bilmeyen arama çalışmaları başlar. Soruşturmayı Komiser Sensi yürütmektedir. Üstünden üç ay geçen dramatik olay çözümsüz kalır. Böylece Komiser Sensi şöhretli bir kriminolog olan eski dostu Doktor Claps'i ziyaret etmeye karar verir. Claps daha konuşmanın başında bu buluşmanın gerçek sebebini anlar. Ami kaybolan tek kız çocuğu değildir ve ortada çözülemeyen başka benzer vakalar da vardır. Son üç yılda kimliği hiç belirlenememiş olan başka birçok küçük ceset bulunmuştur. Ve hepsi de katilin benzersiz imzasını taşımaktadır...(Tanıtım Bülteninden)



YAZAR: Mario Mazzanti
ÇEVİREN: Güliz Akyüz Yıldırım
ORJİNAL ADI:
YAYINEVİ: Sonsuz Kitap
SAYFA SAYISI: 360
PUANIM: 4

   Mario Mazzanti'den okuduğum ilk kitaptı Öldürmek İçin Mükemmel Bir Gün. Kitapçıl Ejderhalar olarak Yakamoz Yayınları sponsorluğunda okuduk. Yakamoz Yayınlarına çok teşekkür ederim. Ayrıca diğer arkadaşlarımın yorumlarını okumak için İnstagram'da Kitapçıl Ejderhalar sayfasına bakmayı unutmayın. Şimdi gelelim benim yorumuma.

   Akıllıca yazılmış bir polisiye kitabıydı bence. Bundan sonra da yazarın diğer kitaplarını okumak isterim, özellikle Gördüğüne Asla İnanma'yı çünkü kitapta o kitaptan da bahsediliyordu.

   Kitabın başlarında kopuk kopuk bir çok farklı olay ve karakter vardı. Tabi ki bunların birleşeceğini biliyorduk ama nasıl birleşeceğini bir türlü kestiremedim. O kadar farklı olay ve karakterlerdi ki. Tüm bunların kesişmesi sonucu çok derin bir cinayet ve psikolojik gerilim romanı çıktı ortaya.


OKUN YAYINI KOLUNUN UZUNLUĞUNDAN DAHA ÇOK GEREMEZSİN.

   Baş kahramanımız Claps alanında çok iyi bir kriminolog. Bir katil bıçağının ölümcül darbesinden kurtulmuş ama geride afazi adı verilen bir hastalıkla baş başa kalmış. Afazi,genel olarak aklındaki düşüncelerin kelime karşılıklarını bulmamamak ve yazma zorluğu çekmek olarak tanımlanabilir. Bu hastalıktan dolayı işine ara veren Claps'e eski dostu Komiser Sensi çözümlenemeyen bir kaçırılma vakası ile gelir. Yaklaşık 10 yaşında olan Amy kaçırılmıştır fakat üç aylık sıkı araştırma sonucunda hiçbir sonuca varılamamış. Claps oldukça zeki bir adam. Bir Sherlock değil fakat kendi çapında oldukça iyi. (Yökş'den Bir Sherlock Değilsin'i dinlemek için bu tık tık yapabilirsiniz.) Tabi ki tek bir cinayet yok ortada. Amy ilk değildi. Ortada başka kaçırılan ve öldürülen minik kızlar da vardı. 


SABIR BİR AĞAÇ GİBİDİR, KÖKLERİ ACI AMA MEYVELERİ ÇOK TATLIDIR.

   Çoğu karakterin psikolojisi güzelce işlenmişti kitapta. İlahi bakış açısı olması bu yüzden hoşuma gitti. Bir çok karakterin zihninden okuduk olayları. Özellikle Amy'nin babasının psikolojisinin yazılışı çok hoşuma gitti. Çocuğunu kaybeden bir babanın üzüntüsü, hırsı, intikam alma çabası çok gerçekti. Komiser Sensi ve şu an adını hatırlayamadığım yanındaki diğer polisin karşı karşıya oldukları iğrenç düşünceli katil karşısındaki nefreti, sonuca varamayınca ki kızgınlıkları da çok gerçekçiydi. Bir tek kitabın sonunda katilin zihnini, düşüncelerini de okumak isterdim. Bundan yarım puan kırdım.

   Tahmin edilebilirlik konusuna değineyim biraz da. Kitabın ortalarında aklımda bir katil vardı ama kitabın akışı fikrimi değiştirdi. Sonra olaylar yine değişti ve ilk tahminimin doğru olduğunu sandım. Peki sizce doğru bildim mi? Cidden çok kandırmacalı yazmış yazar.

EĞER SON BİR OKUN KALDIYSA ELİN TİTREMEMELİ.

   Kitapta pedofili, şizofreni gibi olaylar da işlenmiş. Bu konular hakkında biraz da olsa bilgi edinebiliyorsunuz. Ayrıca yazar İtalyan olduğu için ve olaylar İtalya'da geçtiği için İtalya hakkında değişik bilgilerde öğrendim ki bu çok hoşuma gitti.

   Kitabın baskısı hakkında da bir iki lafım var. Sayfa kalitesi falan güzel ama çok büyük harflerle ve boşluklu yazılmış bana göre. Onun dışında neden o kapak? Daha güzel ve yaratıcı bir kapak olabilirdi. Bundan da yarım puan kırdım.

   Bugünlük bu kadar. Buraya kadar okuduysanız çok teşekkürler. Bir sonraki yorumda görüşmek üzere. Hepinize iyi akşamlar canlar^^

   

   

   

0 yorum :

Yorum Gönder